Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Blog

Blog

Bíró Orsolya vagyok.

A 2021-es év különleges jelentőséggel bír a számomra, mivel az idén elérkezett az a fordulópont az életemben amikor is a spanyol nyelv, és ezzel együtt Spanyolország, immár szó szerint a fél életemben jelen volt. Szerelem volt első látásra: először a nyelv szépsége ejtett rabul, és ezen keresztül szépen lassan a spanyol kultúra és gasztronómia is az életem részévé vált. Olyannyira, hogy jelenleg is Spanyolországban élek a párommal, aki spanyol származású.

2021. 07. 26. 08:16:25


Te teljesítetted már az El Caminót? Vagy esetleg még a bakancslistádon van?

 

Mivel tegnap volt Galícia napja, így ma a Camino végállomásának hazájáról írok. Augusztus 25, Szent Jakab napja, jelentős nap az országban, hiszen rengeteg spanyol város és falu védőszentje. Galíciában pedig olyannyira fontos szerepe van, hogy az egész tartomány ünnepnapjává választották.

 

Ha tényleg fontolgatod, hogy teljesíted a Szent Jakab zarándokutat egy biztos: éhen nem maradsz.

 

Spanyolországban szinte szállóige, hogy ha valaki igazán jót akar enni, akkor annak az ország északi tartományaiba kell ellátogatnia. Galícia a természeti adottságainak köszönhetően méltán híres a kiváló minőségű és igen változatos gasztronómiájáról. Az itt megtalálható halak és tenger gyümölcsei, a marhahús, sajtok és friss zöldségek mind mind nagy elismerést vívtak ki országos és nemzetközi szinten is.

 

Nehéz lenne minden jellegzetes ételét egy bejegyzésbe sűríteni, ezért most is inkább egy teljes menün keresztül szeretném neked bemutatni a legismertebb fogásokat.

 

Előételként jöjjön az elmaradhatatlan polip, hiszen az egész országban Galícia és a polip szinonimaként működnek. Nem véletlen, hiszen a kiváló minőségű, friss polipot igazán ízletesen készítik el. Ugyanakkor az elkészítés módja végtelenül egyszerű, mivel többnyire magában tálalják a főtt vagy grillezett polipot. A nehézség abban rejlik, hogy eltaláljuk a főzés vagy sütés idejét és ne legyen túl száraz. Tálaláskor csak olívaolaj, nagy szemű só és pirospaprika kerül rá ízesítésképp, valamint esetleg főtt krumplival kísérik köretként.

 

 

Sajnos itthon nem egyszerű friss poliphoz jutni, de ha még esetleg nem kóstoltad, vagy már kóstoltad és szeretnéd újra átélni az élményt, akkor a Spanyol Finomságok boltját keresd, hiszen prémium kategóriás konzerv polipot is találsz a kínálatukban!

 

A főétel kiválasztása komoly gondot okoz, hiszen itt hatalmas a választék. De semmiképpen nem hagyhatom említés nélkül az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel rendelkező marhahúst, amire a helyiek méltán büszkék, és amit a kiváló minősége miatt szintén egyszerűen önmagában, grillezve tálalnak. Az ízesítés itt is egyedül a nagy szemű sóban merül ki, másra nincs is szükség.
 

 

Nemrég volt szerencsém másodjára is ellátogatni ebbe a tartományba, és megkértük a helybéli ismerőseinket, hogy olyan étterembe vigyenek minket, ahol az ottani jellegzetes ételeket szolgálnak fel. Erre elvittek minket egy olyan helyre, ami a nevében argentin grill volt. Először nem értettem, úgyhogy megkérdeztem, hogy mégis hol van itt a helyi? A válasz pedig az volt, hogy az argentin grill kultúra eredete Galíciából indult, ugyanis rengetegen emigráltak Spanyolország ezen részéből az Újvilágba, akik magukkal vitték a galíciai gasztronómia egy darabkáját is. Tény, hogy kiadósat és nagyon finomakat ettünk, valóban helyi alapanyagokból.

 

A kiadós életek után pedig jól jön egy könnyed desszert, ami jelen esetben nem is lehetne más, mint a Tarta de Santiago, vagyis a Szent Jakab torta.

 

Bizony, ennek a szentnek még saját süteménye is van!

 

A jó hír, hogy egy egyszerű mandulatortáról van szó, ami teljesen lisztmentes is, úgyhogy gluténérzékenyek is fogyaszthatják. Az összetevők listája elég rövid: mandula, tojás, cukor, citromhéj, fahéj és végül egy kis porcukor a dekoráláshoz. Ez utóbbi fontos lépés, hiszen a sütemény jellegzetessége (a mandula mellett) a díszítésben rejlik, ugyanis a porcukor segítségével Szent Jakab keresztje kerül rá.
 

2021. 07. 19. 08:24:03

Ismered a spanyolok hideg zöldségleveseit?

 

Tombol a nyár és ilyenkor nem igazán van az embernek kedve meleg és nehéz ételeket enni. Éppen ezért nyújtanak kiváló alternatívát a hideg zöldséglevesek, legyen az gazpacho vagy salmojero, hiszen mindkettő a nyár szinonimája Spanyolországban.

 

De ha ez nem lenne elég indok arra, hogy elkészítsd őket, akkor talán meghozza a kedvedet, ha azt mondom, hogy bizony július 21. a gazpacho napja, úgyhogy még időben vagy, hogy kikísérletezd a tökéletes receptet addig!

 

Sokan hajlamosak összekeverni a kettőt, és bár tényleg van némi hasonlóság köztük, alapjaiban véve mégis két teljesen eltérő állagú és ízvilágú ételről van szó.

 

Melyek a közös pontok?

 

Mindkét fogást hidegen tálalják, valamint a legfőbb összetevőik is közösek: paradicsom, száraz kenyér, olívaolaj, borecet és fokhagyma.

 

De itt jön képbe a különbségek listája!

 

A legszembetűnőbb különbség az állag, hiszen amíg a gazpacho tényleg inkább leves, amit akár meg is ihatsz, a salmorejo állaga sokkal sűrűbb, és bizonyos formáiban akár olyan sűrű is lehet, hogy sokkal inkább a majonéz állagát juttatja eszünkbe.

 

Ami pedig a hozzávalókat illeti, a gazpacho esetében az előbb felsorolt összetevőkön kívül használnak még uborkát, paprikát és hagymát, ám ezek közül egyiket sem tartalmazza a salmorejo.

 

Habár mindkét étel elkészítésénél használnak kenyeret és olívaolajat, a salmorejo esetében ezen összetevők sokkal jobban kiérződnek, mivel jóval nagyobb mennyiség kerül bele ezekből. Ezzel ellentétben a borecet a gazpacho esetében lesz meghatározóbb.

 

A víz hozzáadása is fontos szempont, hiszen a gazpacho elkészítése során ajánlatos egy kis vizet is használni éppen azért, hogy folyékonyabb állagot kapjunk, míg a salmorejo nem tartalmaz hozzáadott vizet.

 

Az utolsó, de nem kevésbé elhanyagolható különbség a tálalásban rejlik, hiszen míg a gazpachót aprított zöldségekkel (hagyma, paprika, paradicsom) és esetenként szárított kenyérdarabokkal szolgálják fel, addig a salmorejo díszítése kockázott serrano sonkából és aprított főtt tojásból áll.

 

Sokféle recept létezik, úgyhogy kísérletezz bátran a hozzávalókkal és a mennyiségekkel! De kiindulásképpen kipróbálhatod azokat a recepteket, amelyeket a Facebookon osztottunk meg korábban.

 

Gazpacho:

Salmorejo:

 

A Spanyol Finomságok boltjában pedig találsz hozzá olívaolajat, fűszereket és még egy finom gazpacho szószt is, ha inkább szeretnél biztos alappal indulni. A többi pedig már csak rajtad múlik.

 

Érdekes tény, hogy habár két hasonló ételről van szó, általában megoszlik, hogy ki melyiket preferálja. Ismerek extrém eseteket, amikor például az egyiket kimondottan nem szeretik, míg a másikat imádják. Én például alapvetően mindkettőt szeretem, bár bevallom, hogy a salmorejo sonkadarabkáival még nem teljesen vagyok jóban. Nem vagyunk egyformák és ez így van jól.

 

Nálad vajon melyik lesz a nyerő?

 

2021. 07. 12. 11:03:50

A kávéért és Spanyolországért is rajongsz? Akkor ezt az italt mindenképpen ki kell próbálnod!

 

Ha már a legutóbbi bejegyzésemben egy igazán spanyolos teraszos délutánra invitáltalak, akkor most jöjjön egy olyan dolog, amit jellegzetesen az étkezések után fogyasztanak.

 

Ami a carajillo eredetét illeti, több elmélet is létezik, habár a legtöbben úgy vélik, hogy Kubában készítették először a spanyol katonák, amikor a sziget még spanyol fennhatóság alá tartozott. De egy dolog biztos: itt a carajillo egyetlen bár vagy kávézó kínálatából sem hiányozhat.

 

De mi is ez a carajillo?

 

Az általános definíció szerint ez egy olyan ital, amit úgy állítanak elő, hogy a forró kávéhoz valamilyen égetett szeszes italt adnak. Persze, ahogy azt már megszokhattuk a spanyoloktól, természetesen ezerféle elkészítési módja létezik ennek a kávékülönlegességnek attól függően, hogy az ország melyik részén járunk, vagy, hogy kinek mik az egyéni preferenciái.

 

Általánosságban véve, és a legrégebbi receptek szerint, a carajillo a kávé és a brandy találkozásából született. Ma már azonban igen változó, hogy ki milyen alkoholos itallal szereti fogyasztani: rum, whisky, konyak, baileys...a lista végtelen.

 

Ha sikerült kiválasztani a számodra legvonzóbbat, akkor jöhet is az elkészítés!

 

Első lépésként főzd meg a kávét. Ezután keress egy megfelelő poharat: a legjobb, ha üvegpohár, mert a carajillót általában nem szokták porcelán csészében tálalni, mivel ha ügyesen készíted, szép réteget képez az alkohol, a kávé és a kávéhab. Ha megvan a pohár, akkor már csak össze kell keverned a hozzávalókat. Ami az arányokat illeti: általában két egység kávé és egy egység alkohol, de ez is teljesen egyénfüggő, nyugodtan tehetsz többet vagy kevesebbet is. Utolsó lépésként ízlés szerint tehetsz bele cukrot is.

 

Én nem igazán vagyok kávézós típus, így aztán viszonylag kevés helyen kértem eddig ilyen kávét itt kint. Ahol pedig láttam, hogy hogyan készül ott mindig ez volt a menete. Viszont nemrég olvastam egy cikket a carajillo készítésével kapcsolatban és bizony azt kell mondjam, hogy az elkészítés bizonyos részeit a legtöbb bárban elsumákolják.

 

Ugyanis az eredeti recept szerint a brandyt, mielőtt a forró kávéhoz öntötték volna, egy kis adag szemes kávé és citrom- vagy narancshéj kíséretében megégették, leszűrték és csak ezután keverték össze a kávéval.

 

Mivel manapság az egyszerű bárok és kávézók zöme kifelejti ezt a lépést a carajillo elkészítéséből, így ha az eredeti recept szerint készült carajillót szeretnél inni, akkor vagy keresned kell egy kimondottan kávékra specializálódott helyet, vagy magadnak készíted el otthon. Ha esetleg nem mersz a tűzzel játszani, akkor sincs gond, mert amint láthatod, a spanyolok többsége is az egyszerűbb verziót fogyasztja nap mint nap. De egy biztos: ha kipróbálnád ezt a jellegzetes kávét, a Spanyol Finomságok boltjában találsz hozzá különleges kávékat és brandyt is!

 

Azért persze csak mértékkel fogyaszd, hiszen mégiscsak egy alkoholos italról van szó. Egyetlen dolog van, amit nem szabad elkövetned: soha ne tegyél hozzá jeget! Ez itt sok ember szemében valóságos bűncselekménynek számít, mert ennek a kávénak éppen az a lényege, hogy átmelegítse az embert.



2021. 06. 23. 14:16:15

Tudtad, hogy Spanyolországban a legmagasabb az egy főre jutó bárok és éttermek száma a világon?

 

Éppen ezért nem meglepő, hogy a spanyolok mindennapjainak szerves részét képezi az ezen létesítmények teraszain eltöltött idő. Na, persze ehhez a kedvező időjárási viszonyok is nagyban hozzájárulnak, hiszen az év túlnyomó részében kellemesen el lehet tölteni egy-egy délutánt a barátokkal vagy a családtagokkal.

 

Ha igazán spanyolos életérzést keresel, akkor a terraceo mindenképpen ajánlott!

 

De mi is ez a terraceo? Nos, ugyan hivatalosan (még) nem jóváhagyott kifejezés ez, mégis, a köznapi nyelvben annyit tesz: eltölteni egy délután egy bár vagy étterem teraszán (természetesen étel- és italfogyasztással egybekötve).

 

Persze Magyarországon is rengeteg menő hely van, ahol el lehet tölteni egy kellemes délutánt, de a bárokból hiányzik egy rendkívül fontos elem: a tapa. Ezért ebben a bejegyzésben abban szeretnék tanácsokat adni neked, hogy hogyan tudod ezt a hangulatot otthon is megteremteni. Merthogy nincs ebben semmi ördöngősség!

 

Első lépésként keress egy teraszt vagy erkélyt! Ha Te esetleg nem rendelkezel ilyesmivel, akkor sincs ok az aggodalomra: keress egy barátot, rokont, akinek van! Biztosan nem lesz ellenvetése amint meghallja, hogy cserébe viszel némi finomságot.

 

Ha a helyszín már megvan, akkor jöjjenek a hozzávalók!

 

Ami az italokat illeti, ezek egyedi igények szerint lehetnek alkoholosak és alkoholmentesek is. Ha valóban az igazi spanyolos életérzést keresed, akkor a statisztikák alapján a sör lesz a legjobb választás, hiszen a spanyolok túlnyomó többsége ezt az italt részesíti előnyben, főleg a nyári időszakban. Persze, ha nem rajongsz túlzottan a sörért, akkor az előző bejegyzésemben ajánlott sangría vagy tinto de verano is tökéletes alternatíva lehet.

 

És akkor lássuk az ételeket, amelyek semmiképpen sem hiányozhatnak!

 

Egy rögtönzött délutáni poharazgatáshoz semmi szükség bonyolult előkészületekre vagy komolyabb főzőcskézésre. Sőt, a legjobb az, ha minél egyszerűbb tapasokat készítesz. Kezdetnek vágj fel egy kis sajtot, serrano sonkát, fuetet, sertés karajt (lomo). Ha ezt mind szépen elhelyezed egy (vagy több) tányéron, igazából már akár elegendő is lehet, ha kevés résztvevő lesz, vagy ha nem kiadósabb étkezést szeretnétek (bár ezektől talán már jól is lehet lakni).

 

Ha azonban szeretnél valami laktatóbbat is, akkor a különböző ízesítésű pástétomok, tuti befutók lesznek. Kenheted friss kenyérre (de ha ez nem kifli vagy bagett, akkor érdemes kisebb kockákra vágni, mert így könnyebb felkapni egy-egy darabot), vagy valamilyen ropogós kenyérfélére (pl. kétszersült).

 

Az olívabogyóról se feledkezz meg, hiszen remekül passzol az alkalomhoz!

 

Természetesen rajtad áll, hogy mennyire szeretnéd bonyolítani a felszolgált tapasokat (készíthetsz akár krumplis tortillát is), de az itt felsoroltakkal már egészen biztosan sikered lesz, és garantáltan meglesz a spanyolos életérzés is.

 

A jó hír az, hogy a bevásárlást szinte teljes egészében megejtheted a Spanyol Finomságok boltjában, hiszen minden fontosabb összetevőt beszerezhetsz itt. A különböző sajtok, felvágottak és olívabogyók mellett pástétomok széles választékát találod meg, mint például: sertés, vaddisznó, szarvas, fácán és kacsa. De akkor sem kell aggódnod, ha vegetáriánus vagy, mert húsmentes pástémokból is válogathatsz: machego sajtos, articsókás, vargánya gombás, olíva krémes változatok várnak. Ezentúl beszerezhetsz spanyol söröket, borokat valamint sangríát is.

 

Neked már csak a jó hangulatról kell gondoskodnod, és meglátod, hamar a kedvenc időtöltéseddé válik neked is a terraceo!

 

2021. 06. 11. 21:47:23

Itt a június és ez bizony azt jelenti, hogy ha eddig még nem is, de lassan egészen biztosan megérkezik a nyári hőség, ezzel együtt pedig ösztönösen keressük a felfrissülés különböző módjait.

 

Nézzük milyen alternatívákat találunk a spanyol gasztronómiában!

 

Természetesen a folyadékpótlás ilyenkor elengedhetetlen, és ennek a legjobb módja még mindig a tiszta víz fogyasztása, de ha ennek már eleget tettél és szeretnél némi frissítőt elfogyasztani a barátokkal, akkor két igazán spanyolos választás is létezik. Persze egy hideg sör is igen üdítő tud lenni, de itt most olyan opciókat keresünk, amikhez nem szentségtörés egy kis jeget is tenni a még hűsítőbb élmény érdekében.

 

Neked mi jut először az eszedbe?

 

Itt jó eséllyel megelőlegezem, hogy a válaszod a sangría volt, és ezzel nem is lőttél nagyon mellé, hiszen valóban ez az egyik (külföldön is ismert) spanyol frissítő. A nagy népszerűség egyáltalán nem meglepő, hiszen egy igen látványosan tálalható italról van szó.

 

A jó hír az, hogy ha az embernek van egy bevált receptje, nagyon könnyen elkészíthető, akár hatalmas mennyiségben is, ha esetleg egy buli alkalmával vetnéd be. Persze ahány ember, annyiféle recept létezik, így kísérletezz bátran! Mi a következő gyümölcsöket szoktuk felhasználni hozzá: narancs, citrom, alma; valamint ezeket az italokat: vörösbor, narancsos és citromos üdítő, és cukor.

 

Ha viszont nem szeretnél az elkészítéssel bajlódni, a Spanyol Finomságok boltjának italkínálatában találsz előre elkészített sangríát is. Ezt a változatot is nyugodtan tálalhatod gyümölcsökkel és jéggel.

 

De az az igazság, hogy Spanyolországban szinte senki nem fogyaszt sangríát!

 

Bizony, ezzel az itallal leginkább a turisták által felkapott helyeken lehet találkozni, viszont a helyiek nagyon ritkán fogyasztják.

 

Itt jön a képbe a második frissítő!

 

A tinto de verano éppen ellenkezőleg, a külföldiek körében szinte egyáltalán nem ismert, míg a spanyoloknál közkedvelt italnak számít. A tinto a vörösborra utal, és, habár a nevében hordozza a nyarat, télen is nyugodtan kérheted bármelyik bárban, és tökéletes alternatíva lehet, ha például nem szereted a sört.

 

A vörösbort egy gaseosa nevű üdítővel keverik, ami nagyjából egy enyhén cukrozott, szénsavas ásványvíz. A tinto de verano tálalásához szintén használj jó sok jeget és citrom- és/vagy narancskarikákat.



 

Bármelyik italt válaszd is, a Spanyol Finomságok boltjában remek vörösborokat találsz, amik kiváló alapot adnak a nyári frissítőknek. A többi pedig már csak rajtad múlik, de a siker szinte garantált!

2021. 05. 31. 22:34:34


Május 31. Don Quijote, a szélmalmok és a manchego sajt hazájának, Spanyolország egyik legnagyobb kiterjedésű autonóm tartományának a napja.

Jártál már Castilla-La Mancha valamelyik városában?

 

Nekem az élet úgy hozta, hogy idén már 7 éve rendszeresen látogatok egy kis falut Cuenca provinciában a hegyek között és őszintén szólva, a táj számomra megunhatatlan. Lassan 2 éve pedig Guadalajara város lett az otthonom.

 

Mivel a tartomány nem rendelkezik tengerparttal, az átlag turista számára nem annyira számít vonzó úticélnak, emiatt pedig gasztronómiája is kevésbé ismert, hiszen az egzotikusnak számító tengeri herkentyűs fogások sem képezik részét a hagyományos ételeknek.

 

És hogy milyen alapanyagokkal dolgoznak a tartomány lakói?

 

Nos, földrajzi adottságainak köszönhetően, a földművelés és az állattenyésztés jelentős szerepet kap, ami a régió ételeiben is tükröződik. A kasztíliai ételek kiadósak és egyszerű, többnyire helyben termesztett alapanyagokból készülnek.

 

Nézzük is szépen sorban melyek a leghíresebb fogások egy menü keretében!

 

Ajoarriero vagy atascaburras

 

Cuenca és Albacete vidékén ismerik leginkább ezt az ételt, ami kiváló előétel lehet, ha egy kasztíliai ebédet támad kedved összeállítani. A legfőbb összetevője a főtt tőkehal, amit apróra morzsolsz, majd olívaolajat, főtt tojást, fokhagymát és krumplit adsz hozzá és az egészet jó alaposan összedolgozod egy viszonylag homogén masszává. A behűtött masszát aztán kenyérre kenve lehet fogyasztani.

 

Sopa castellana

 

Az előétel után jöjjön egy finom és nagyon egyszerűen elkészíthető leves, ami kiváló maradékmentő is egyben, hiszen az egyik fő alapanyaga a száraz kenyér. Elkészítéséhez csak  egy kis fokhagymát és serrano sonkát kell pirítanod, amihez aztán egy kis pirospaprikát keversz. Ezután hozzáadod a szeletekre vágott száraz kenyeret és megpirítod az olajos-fokhagymás alapon. Ha jól megszívta magát az olajjal, felöntöd vízzel és megsózod, majd, ha felforrt, még 20 percig főzöd. Mielőtt tálalnád, beleütsz annyi tojást, ahány vendéget vársz, és 2-3 percig főzöd a tojásokat a levesben. Ezután tálalhatod is!

 

Migas castellanas - “kasztíliai morzsák”

 

Ez az étel szintén virít az egyszerűségtől és szintén maradékmentő lehet. Nem véletlen, hogy a pásztorok kedvelt étele volt. A száraz kenyeret kis darabokra vágod és egy kis sós vízben nedvesített kendőbe tekerve pihenteted egy estét. Chorizót (kolbászt) és szalonnát kockázol fel, amit egy kis olívaolajon megsütsz, majd kimered az olajból és félreteszed. Ugyanabban az olajban fokhagymát pirítasz, majd szintén kiveszed a kolbász és a szalonna mellé. Teszel még egy kis olívaolajat a maradékhoz és beleteszed a benedvesített kenyérdarabokat és egy kiskanál pirospaprikát. Ha megsült már egy kicsit és kapott egy kis színt, hozzáadod a kolbászt, a szalonnát és a fokhagymát és jól összekevered. Ha elkészült, tálalás előtt még adhatsz hozzá szőlőt is.

 

Ami pedig a desszerteket illeti, Toledóban nagyon finom marcipánt készítenek, az Albacete provinciában található La Roda városában pedig a híres miguelitos nevű levelestésztás, krémmel töltött sütemények készülnek, míg Cuenca híres desszertje az alajú, ami vékony ostyalapok közé töltött mandulás mézes masszából készült desszert. Édesszájúaknak mindegyik kötelező!

 

miguelitos
alajú

 

Természetesen rengeteg finom étel (és ital) készül ezen a vidéken, így mindenképpen érdemes ellátogatni ide, ha egyszer alkalmad adódik rá. Addig is viszont, ha egy igazi kasztíliai ebédet szeretnél elkészíteni, láthatod, hogy igazán pénztárcabarát alapanyagokkal dolgoznak. De ha igazán eredeti alapanyagokat szeretnél használni, akkor a Spanyol Finomságok boltjának kínálatában találsz például manchego sajtot, serrano sonkát, olívaolajat, chorizót, és marcipános turrónt is.

 

2021. 05. 28. 00:11:19

Jártál már bikaviadalon? Vagy esetleg azok közé tartozol, akik messziről elkerülnék?

Talán az egyik legmegosztóbb téma, ha Spanyolország kerül szóba: a bikaviadalok. Bizony elég szélsőséges vélemények állnak szemben egymással ezen a téren függetlenül attól, hogy az ember spanyol vagy külföldi.

 

Te jó ég mennyi érvelést kellett írnom nekem is erről a témáról az évek során!

 

Nem szeretnék senkinek megrázó élményt szerezni ezzel a bejegyzéssel, ezért aztán nem is szeretném különösebben részletezni a bikaviadalok forgatókönyvét. Viszont mivel ezen blog témája a spanyol gasztronómia és történetesen éppen az előző bejegyzésemben a bocadillo volt porondon, jó ötletnek találtam megosztani egy viszonylag friss felfedezésemet a spanyol kultúra és gasztronómia terén.

 

Még 14 év után is tanul az ember!

 

Bikaviadalon eddig kétszer jártam életemben (egyszer Santanderben és egyszer Madridban), és nekem őszintén szólva pozitív élményeim vannak ezzel kapcsolatosan. Amióta elkezdtem spanyolul tanulni mindig is érdekelt, hiszen az ország kultúrájának szerves részét képezi ez az évszázados hagyomány.

 

Meddig tart egy bikaviadal?

 

Mindkét alkalommal improvizált ötlet végett kötöttem ki az arénában ezért nem is igen volt időm felkészülni rá. Így például az első alkalommal fogalmam sem volt róla, hogy nem egy, hanem hat bikát láthatunk egy bikaviadal során. Ezért aztán az esemény igencsak elhúzódik. Természetesen az ember ezidő alatt bőven megéhezik, ezért a második alkalommal már próbáltam menteni a helyzetet, és az aréna előtti árusoknál feltankoltunk némi ropogtatnivalóból.

 

De akkor mit esznek a felkészülten érkező nézők?

 

Nos, itt jön a képbe az újkeletű felfedezésem: a bikaviadalok jellegzetes étele bizony a bocadillo, amit a harmadik és a negyedik bika felvonultatása között fogyasztanak el. Ezek a “szendvicsek” igen laktatóak bármivel is töltjük meg őket, így aztán elegendő energiát adnak a bikaviadal végéig.

 

Személy szerint a tortillás és a rántottás szendvicsek a kedvenceim, mivel nem igazán vagyok húsrajongó. A krumplis tortillát elkészítheted előző nap is vacsorára és a maradék tortillát  nyugodtan felhasználhatod a szendvicsbe, ha esetleg nem szeretnél ezzel vesződni már a szendvics készítésekor. A rántotta hamarabb megvan, így ezt jobb frissen készíteni és bátran dobd fel egy kis tonhallal, mert nagyon finom lesz!

 

Ha mostanában nincs is lehetőséged ellátogatni egy igazi bikaviadalra, de ettől függetlenül szeretnél spanyolos uzsonnát készíteni, a Spanyol Finomságok Boltjában különféle ízesítésű tonhalkonzervekkel várnak, valamint, ha az egyszerűbb bocadillo változatot választanád, ahhoz is találsz finom sajtokat és húskészítményeket.

 

De, ha esetleg mégis úgy hozza az élet, hogy az arénában kötsz ki és nem volt időd előre felkészülni, egy rúd kenyér és egy finom fuet könnyedén megmentheti a helyzetet és biztosan nem maradsz éhen.

2021. 05. 18. 16:40:00

Jön a jóidő és ezzel együtt az embernek kedve támad az egész napot a szabadban, a természetben tölteni. Ilyenkor a legjobb az, ha előre elkészítjük az elemózsiánkat, mert nem tudni, hogy a kiszemelt kirándulóhelyünk közelében milyen étkezési lehetőségek lesznek. Ezeken a napokon tökéletes ebédalternatívát kínál a bocadillo.

 

De kezdjük szépen sorjában!

 

Itt ugyanis komoly kulturális különbségekbe ütközünk már rögtön az elején. Mert hát milyen kép ugrik be egy magyar ember számára amikor meghallja azt a szót: kenyér? Ugye a legtöbben a hagyományos, kilós fehér kenyér képét idézzük fel, habár mostanság már ezerféle kenyeret találunk a boltok polcain.

 

Namármost a spanyolok számára a kenyér prototípusa az az, amit mi leginkább baguette-ként ismerünk: az a hosszúkás, rúd alakú kenyérféle. Ezt a kenyeret, mivel az átmérője nem szokott túl nagy lenni, nem is igen lehet szeletelni, inkább csak karikázni, ami a tapaszokhoz tökéletes választás.

 

Ebből kifolyólag pedig a spanyoloknál nagyon nem mindegy, hogy valami szendvics (sandwich) vagy bocadillo, habár egy magyartól valószínűleg mindkét étel szendvics minősítést kapna. A személyes tapasztalataim azt mutatják, hogy igencsak szeretik ezen tévedésre felhívni a szegény külföldi figyelmét. Na de mindenből tanul az ember!

 

És akkor mi is a különbség a kettő között?

 

A sandwich kifejezést arra a kompozícióra használják, amikor két (vagy akár több) szelet kenyér közé pakolják a tölteléket. Ezzel szemben a bocadillo annak a folyamatnak a végeredménye, amikor a rúd kenyeret darabolják, majd az egyik oldalát hosszában bevágják, hogy az alsó és a felső rész közé beférjen a töltelék. Utazáshoz mindenképpen praktikus, ha az ember nem vágja át teljesen a kenyeret, így nem fog az egész szétcsúszni.

Sandwich
Bocadillo

 

A bocadillo tehát rendkívül fontos részét képezi a spanyol étkezési szokásoknak. Bármelyik bárban kérhetsz egyet, a nyári utcai rendezvényeken is alapvető ételnek számít, valamint, ahogy már említettem, kirándulásokra is tökéletes választás.

 

Lássuk melyek a leggyakoribb változatok!

 

Nos, igazából csak a képzelet szab határt, hiszen millióféleképpen el lehet készíteni, mégis, van egy pár kombináció, amit szinte bárhol megtalálsz.

 

Az első helyre talán a bocadillo con tortilla de patatas kerülne, hiszen a krumplis tortilla a spanyol gasztronómia alapját képezi. A bocadillo elkészítéséhez a tortillát egyszerűen felvágják (többnyire vékony cikkekre) és a tortilla darabokat szépen belepakolják a felnyitott kenyérbe.

 

A madridiak számára a legalapvetőbb változata a bocadillo de calamares, ami nem más, mint az olajban sült tintahalkarikák kenyérbe töltve. Vigyázz, mert igen forrón tálalják! Egyébként pedig, ha valakit Spanyolország bármely pontján azon kapsz, hogy a tintahalkarikákat kenyérbe pakolja az ebédnél, az biztos jele annak, hogy az illető madridi. Velünk ez Sevillában fordult elő, amikor ebédre egy adag rántott tintahalkarikát rendeltünk és finom, friss kenyér kíséretében hozták ki. Persze azonnal eszünkbe jutott, hogy mi lenne, ha rögtönöznénk belőle egy bocadillót. Hát...a pincér, amikor meglátta, csak annyit fűzött hozzá: “Madridiak, ugye?” (Megjegyzem, valószínűleg nem bóknak szánta.)

 

A bocadillo de panceta (szalonna) szintén az egyik legismertebb verzió, szigorúan húsevőknek és azoknak, akik nem félnek a magas koleszterinszinttől, hiszen a szalonnát megsütik olajban mielőtt a kenyérbe kerülne!

 

Ha nincs kedved előzetesen főzőcskézni, akkor sincs baj, hiszen klasszikus bocadillónak számít a tonhalas, a (serrano) sonkás, a karajos (lomo), a kolbászos (chorizo) és a sajtos is. Ezek esetében a Spanyol finomságok boltjában megtalálod a tökéletes töltelék-alapanyagokat is hozzá.


 

      

 

Amint azt láthatod, a bocadillo készítés fortélyát könnyen el lehet sajátítani, hiszen nincs benne semmi ördögtől való dolog. Arra viszont figyelj, hogy a kenyeret semmi esetre sem vajazzák, esetleg egy kis olívaolajat csorgatnak rá. Bár ez egy kirándulásra nem túl praktikus, sőt elég problémás tud lenni. Bármilyen tölteléket is válassz, egy pár friss paradicsomkarika szinte mindhez passzol, (a spanyolok más zöldséget nemigen szoktak beletenni). Ha pedig egy igazán jó spanyol bárban jársz, azt onnan tudod, hogy nem spórolnak a bocadillo méretével! :)

2021. 05. 12. 22:35:23

Habár Spanyolország nem az elsők között ugrik be, amikor sajtokról esik szó, az Ibériai-félszigeten a sajtkészítés hagyománya bizony nem elhanyagolható.

A spanyolok sajtrajongása olyannyira nagy, hogy még a nyelvhasználatukban is tükröződik. Az “estás como un queso” kifejezést, ami szó szerint azt jelenti: “olyan jól nézel ki, mint egy sajt”, akkor használják amikor olyasvalakit látnak, akit fizikailag vonzónak találnak.

Csak aztán nehogy valaki tévesen másra asszociáljon, és véletlenül azt gondolja, hogy az “illata” miatt hasonlítják egy sajthoz!

Az ország változatos földrajzi adottságainak köszönhetően készítenek tehén-, kecske-, és juhsajtot is, amiket a legkülönfélébb módokon érlelnek és ízesítenek. Galícia zöld legelőin leginkább teheneket tartanak, így azon a vidéken a tehéntejből készült sajtok dominálnak, míg a Mezetán többnyire a juhsajtoknak van hagyománya, Andalúzia és a Kanári-szigetek pedig főleg a kecskesajtjaikról híresek. Azonban az is igen gyakori, hogy egy adott sajt elkészítéséhez akár háromféle tejet is vegyítenek.

Spanyol finomságok boltjában biztosan találsz az ízlésednek megfelelő sajtot, hiszen hosszabb és rövidebb érlelésű sajtok közül válogathatsz. Ha pedig valami ennél is különlegesebbre vágysz, kóstold meg a manchego sajtos pástétomot, vagy a kecskesajtos vagy kéksajtos ízesítésű fuetet!

Azért akadnak bizonyos “furcsaságok” Spanyolországban a sajtok terén!

Nem lehet trappista sajtot kapni! Nos, mint a legtöbb jóravaló magyar ember, én is imádom a trappistát. Persze tudom, hogy gasztronómiai értékét tekintve bőven vannak nála menőbb sajtok, nekem mégis a trappista íze az igazi a legtöbb kedvenc ételem kísérőjeként. Ennek hiányához pedig még így több év után sem igazán tudtam hozzászokni.

Egy átlagos szupermarket polcán nem találsz füstölt sajtot. A spanyolok valamiért nem igazán kedvelik a füstölt ízeket, így a sajtoknak ez a verziója ritkaságnak számít.

A spanyolok nem reszelnek sajtot otthon. A boltok polcai roskadásig vannak a már előre lereszelt és kicsomagolt sajtokkal, amiket különféle ízesítésben lehet megvásárolni. Tény, hogy nem kell otthon vesződni a reszeléssel, de azért az ízük és a minőségük messze nem az igazi. Mégis mindenki ezt használja.

Ha nem reszelik a sajtot, akkor mit csinálnak a darabolt sajtokkal?

Nos, talán már unalmasnak is tűnhet: de bizony ebből is tapa lesz!

Ezeket a sajtokat eszükbe sem jut más formában elfogyasztani: egyszerűen csak magában, vagy kenyérre téve. Esetenként fűszerezve, olívaolajjal vagy mézzel csorgatva. Ami pedig a formát illeti, nos itt egyetlen jellegzetes módja van a sajtszeletelésnek: háromszög alakúra vágják. Ha valami ettől eltérő formát sikerül kanyarintanod belőle, előfordulhat, hogy azt egyesek egyenesen bűncselekménynek tartják.

Mint sok más téren, itt is a gyakorlat teszi a mestert, de ne aggódj, a sajtszeletelést könnyebben el lehet sajátítani, mint a sonkaszeletelést! A nyári estéken pedig különösen jól esik egy pohár bor mellé a szépen megkomponált spanyol sajttál.

2021. 05. 03. 17:28:07

Foto de Fondo creado por LuqueStock - www.freepik.es

Tudtad, hogy május 2-a a tonhal világnapja?

Bizony, 2017 óta a tonhalaknak is jut egy nap az évben, amivel az ENSZ a fenntartható fogyasztásra szeretné felhívni a figyelmet. Talán nálunk, tengerpart és tengeri halászat hiányában, ennek nincs akkora hírneve, viszont abban egészen biztos vagyok, hogy a konzerves tonhallal már találkoztál.

 

Miért praktikusak ezek a konzerves halak?

Magyarországon valljuk be, nem egyszerű olyan étrendet követni ami egyaránt tartalmaz húst és halat is, hiszen tenger hiányában egyrészt ami a boltokban kapható az többnyire jóval drágább, mint a húsok, másrészt jóval kisebb a választék is halból nálunk, mint például egy tengerparti országban.

Ha valaki szereti a halat (mert ugyebár éppen amiatt, hogy nálunk kevesebb alapanyag lelhető fel, a legtöbb ember nincs hozzászokva és nem is szereti) lényegében választhat hogy:

  • friss halat vesz, amiből még kisebb a választék és jóval drágább is.
  • fagyasztottan veszi meg, ami egy fokkal pénztárca-barátabb és jobban is tárolható ha nem szeretnénk egyből felhasználni, viszont személyes tapasztalatból tudom, hogy rendkívül bosszantó, amikor az ember lánya rájön, hogy a fagyasztott hal jelentős része bizony jég, ami főzés közben vízzé válik és elpárolog, majd a szép nagy halból lesz egy pindurka valami mire elkészül.
  • konzervet vesz, ami egy megfizethető, és könnyen tárolható megoldás.

Az egyik leggyakoribb halfajta pedig amit konzervben megtalálhatunk, az a tonhal, ami kimondottan jó szövetségese lehet azoknak, akik egészségesen szeretnének étkezni, hiszen rendkívül magas a fehérjetartalma, omega 3 zsírsavat is tartalmaz, ugyanakkor kalóriaszegény. Itt azért fontos megemlíteni, hogy ha valakinek fontos a kalóriabevitel, akkor nem mindegy milyen opciót választ.

 

Miért is fontos ez?

A tonhalkonzervek általában 4 féle változatban kaphatóan a boltokban:

  • sós lében: ez a legideálisabb azoknak, akik esetleg fogyni szeretnének, hiszen ennek a legalacsonyabb a kalóriatartalma.
  • napraforgó- vagy más növényi olajban
  • olívaolajban: ez a változat az olaj miatt szintén kicsit kalóriadúsabb, ugyanakkor az olívaolaj sok jótékony hatást ad a halhoz.
  • paradicsomos szószban: itt a szósz már alapból ad egy kis plusz ízt a tonhalnak, habár ha a kalóriákat nézzük ez is többet tartalmaz, mint natúr társa.

Ha éppen úgy döntenél, hogy életmódváltásba kezdesz, vagy csak feltöltenéd a kamrát, mert kifogytál a konzervekből, a Spanyol finomságok boltjában ezek közül mindegyiket beszerezheted, valamint ezeken felül egy különlegesebb, pácolt változat is fellelhető. Az “en escabeche” pácolási mód alapanyagai között olaj, ecet és különböző fűszerek szerepelnek.

 

Mire használható a tonhalkonzerv?

Foto de Paquete creado por freepik - www.freepik.es

Nos, itt Spanyolországban minden háztartásban alap élelmiszernek számít, és mindig jó, ha van otthon belőle, mert egy esetleges vészhelyzet esetén gyors megoldást kínálhat szinte a nap bármely szakában.

A dolog ott kezdődik, hogy magában is fogyasztható, így például edzés után nagyszerű választás lehet egy konzerv tonhal elfogyasztása fehérjepótlás végett.

A tapasok alapjául is szolgál: gyakran teszik kis karika kenyérre magában, vagy valamilyen pástétom vagy krém formájában is.

Ha kicsit nagyobb étkezésekben gondolkodunk, akkor rögtön meg kell említenem, hogy a tonhal az egyik legnépszerűbb szendvicsalapanyag is. Emellé természetesen még bármit lehet tenni (saláta, főtt tojás, majonéz stb.), de már magában is nagyon finom. 

Salátáknak is kiváló alapanyaga, szinte bármivel kombinálható.

Ami pedig a főételeket illeti, itt is receptek széles tárházát találjuk. Talán a leghíresebb étel, ha tonhalról van szó az az “empanada de atún”, ami lényegében zöldséges-paradicsomos tonhal töltelék leveles tésztában. Emellett a spanyol krokettet és a tortillát is gyakran készítik tonhalas változatban.

Remélem sikerült meghoznom a kedvedet valami jó kis tonhalas étel elkészítéséhez, ha pedig még eddig esetleg nem kóstoltad volna, akkor bátran ajánlom, hogy tégy vele egy próbát mert megéri.

Keresés